Verse aardappelkroketten

Benodigdheden voor 4 personen (25-30 kroketten)

  • 1 kg aardappelen
  • 4 eieren
  • bloem en paneermeel
  • krokettenpers of spuitzak
  • afwerken naar smaak metnootmuskaat, peper en zout

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat het restje kookvocht verdampen op een zacht vuur. Roer voldoende zodat ze niet aanbranden.

Pureer de aardappelen met een passe-vite of stamp ze tot een fijne puree zonder stukjes. Breek het ei en roer de dooier door de puree. Voeg naar smaak geraspte nootmuskaat en zout toe. Laat de aardappelpuree goed afkoelen.

Bepoeder het schaaltje van de krokettenpers met een beetje bloem. Zet een grote schaal klaar met wat bloem op de bodem. Vul de krokettenpers met een portie koude puree en pers die tot enkele lange cilinders. Geen krokettenpers? Vul een spuitzak met puree en snij de tip van de zak weg. Zorg dat je een opening van 3 centimeter diameter hebt. Spuit in een vlotte beweging cilinders van de puree op een bebloemd werkblad of snijbord.

Snij de kroketten op maat met een scherp mes (5 tot 6 centimeter per kroket).

Verzamel de ‘blote’ kroketten in de schaal met bloem.

Schud met de schaal en zorg ervoor dat alle kroketten een dun jasje bloem krijgen.

Zet nog twee extra schaaltjes klaar.

Vul er één met een royale hoeveelheid paneermeel. In de andere schaal doe je het eiwit van drie eieren. Kruid dat met een snuifje zout en een beetje peper van de molen. Klop de eiwitten even los met een vork.

Rol de bebloemde kroketten (in kleine aantallen) door het eiwit. Zorg ervoor dat het volledige oppervlak van elke kroket een laagje eiwit krijgt. Rol de kroketten vervolgens door het paneermeel. Let erop dat er overal een laag van de kruimels kleeft.

Verzamel de gepaneerde kroketten op een aparte schaal.

Verhit het frietvet (arachideolie) tot 180 °C.

Bak de kroketten lichtgoudbruin in verschillende beurten.

Terug
IFS Food logo

‘t Munckenei is een
IFS-gecertificeerd bedrijf.

Download het IFS Certificaat