Traditionele koude ‘plat’ of koude schotel

Wat heb nodig voor 4 personen?
- 4 tomaten
- 8 witte asperges (met voorkeur vers, maar kan gerust ook uit een bokaal)
- 1 bokaal erwtjes
- 4 eieren
- 4 perziken (uit blik)
- 2 blikken tonijn in eigen nat
- 1 kropsla
- 8 sneetjes gekookte ham
Voor de afwerking:
- 1 ui of sjalot
- peterselie
- bieslook
- mayonaise (bij voorkeur vers) of cocktailsaus
- grijze garnalen (1 potje)
Aanvullend kan:
- sneetjes salami
- sneetjes gerookte zalm of verse zalm
- stukjes bloemkool (gekookt)
Bereidingswijze
- Maak de kropsla schoon en verdeel deze over een grote schotel.
- Was de tomaten en snij ze in dunne schijfjes. Leg deze daarna ook op een decoratieve wijze op de schotel.
- Voeg de erwtjes toe.
- Laat de tonijn uitlekken en vang deze op in een kom. Voeg een kleine eetlepel mayonaise toe, bieslook, zout en peper. Schep het mengsel in de perziken.
- Schil de asperges, kook ze tot ze beetgaar zijn en laat ze afkoelen. De andere optie: asperges uit een bokaal gebruiken.
- Neem de sneetjes ham en verdeel ze in twee stukken. Per half stukje ham, neem je twee sneetjes asperges en rol deze op.
- Kook de eieren hard (10 tot 12 minuten) en laat ze afkoelen. Verdeel telkens in kwartjes.
- Dresseer nu ook de opgevulde perziken met tonijn, de asperge-ham rolletjes en de eieren op de schotel.
- Werk af met toefjes mayonaise, bieslook, peterselie en verse grijze garnalen
Smakelijk!