Gekleurde eieren
1. de kleurstof maken
Verzamel zoveel pannetjes als je kleurstoffen hebt. Snij de groenten eventueel en meng ze per soort met een halve liter water.
Je hebt ongeveer 2 kopjes groenten, 2 eetlepels specerijen of 1 zakje thee nodig per pannetje.
- Geel: kurkuma, uienschillen, kerriepoeder
- Oranje: wortelen
- Roze, rood, paars: schillen van rode ui, rode biet, vlierbessen, hibiscusthee
- Blauw: rodekool (opgelet, bruine eieren worden groen), bosbessen
- Groen: spinazie, peterselie, brandnetel
- Bruin: koffie, thee
Breng aan de kook en laat minstens 15 tot 30 minuten zachtjes pruttelen – hoe langer, hoe intenser de kleur. Giet het mengsel door een zeef, vang het gekleurde water op en voeg 1 eetlepel azijn toe.
2. De eieren kleuren
Doe de kleurstof weer in het pannetje en voeg de eieren toe. Eén pannetje kleurstof is genoeg om 6 eieren te verven. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan liggen (kook ze eventueel niet allemaal tegelijk) en dat ze helemaal bedekt zijn met het gekleurde water.
Kook de eieren hard. Hoe langer je ze kookt, hoe dieper de kleur wordt. Maar: kook ze niet langer dan 15 minuten, dan is het ei niet meer lekker.
Je kunt ook eieren die al eerder hardgekookt waren, verven. Doe ze in dat geval in een bakje en overgiet ze met de afgekoelde kleurstof. Zet een nachtje in de koelkast. Vind je de kleur nog niet diep genoeg, laat de eieren dan drogen en doe ze nog een tweede keer voor een paar uur in de kleurstof.
Haal de eieren uit de kleurstof en laat ze drogen op een rooster. Om ze mooi te laten glanzen, kun je ze nog opwrijven met een doekje met wat zonnebloemolie.
Met oneindig veel dank aan de mensen van www.libelle-lekker.be voor de goede tips.
‘t Munckenei is een
IFS-gecertificeerd bedrijf.